ضد آب کردن درب چوبی کاربرد ها و امکانات وسیعی را در سازههای ساختمانی مختلف برای مشتریان محترم ایجاد می کند.
زیبایی، استحکام و قابلیت تطبیق با شرایط گوناگون و نماهای دکوراتیو متنوع در این نوع درب باعث شده بسیاری از افراد با سلیقههای مختلف و مشکل پسندان کاربرد دربهای چوبی را به سایر نمونهها ترجیح دهند.
در این میان موضوع رطوبت و جذب آب توسط چوب مشکلساز بوده و بهعنوان مانعی در مسیر انتخاب این متریال محسوب شود. این مورد بهویژه در مناطق مرطوب و موقعیتهای تماس درب با آب بیشتر مطرح است. اما با وجود فناوری تبدیل درب چوبی به درب ضد آب، جای نگرانی نیست و میتوان این مشکل را نیز بهآسانی حل کرد. در مطالعه این متن با ما همراه شوید تا در این مورد بیشتر با هم گفتگو کنیم.
درب چوبی، از تنوع در کاربرد تا تبدیل به درب ضد آب!
دربها از اصلیترین اجزای تکمیلی ساختمان هستند. تنوع نمونه و ابعاد دربها و نیز گوناگونی موارد استفاده از آنها باعث شده افراد با هر نوع سلیقه، الزامات خرید و توان مالی قادر به تهیه نمونهای از این محصولات باشند.
ویژگیهای انواع درب چوبی نیز بسیار متنوع بوده و کاربردهای گستردهای به این محصولات داده است.
در کنار انواع این مصارف، کاربرد دربهای ضد آب از نوع چوبی نیز بازخورد مثبتی داشته و طرفداران زیادی دارد. به این منظور تولید درب چوبی ضد آب این روزها به بخش مهمی از صنعت تولید درب تبدیل شده است.
دربهای آماده نیز به روشهایی که در این مطلب به آنها اشاره میکنیم قابل تبدیل به درب ضد آب هستند. این مورد بهویژه در نمونههایی از درب چوبی که بیشتر در معرض تماس با آب قرار دارد مورد نیاز است. مانند درب سرویس بهداشتی و حمام که بهطور مداوم با آب تماس داشته و فضای اطراف آن اغلب مرطوب است.
در اقلیمهای آب و هوایی مرطوب مانند شمال ایران نیز این نوع درب بیشترین کاربرد را دارد و مانع از تخریب زودرس و زیان اقتصادی برای مشتریان و کاربران محترم مجموعه دُرناب میشود.
روش های مختلف ضد آب کردن درب:
این پرسش به ویژه برای افرادی مطرح است که در صنایع چوب و تولید درب چوبی مشغول به فعالیت هستند. درب چوبی با زیبایی و تنوعی که دارد تطابق زیادی با انواع دکوراتیو داشته و نقش مهمی در زیبایی محیط و تکمیل دکوراسیون ایفا میکند. اما در صورتی که چوب به هر دلیل رطوبت را جذب کند، متورم میشود. ورم کردن چوب با متلاشی شدن و از بین رفتن لایههای آن همراه شده و زیبایی آن را از بین میبرد. ضمن آنکه دوام و طول عمر چوب را کاهش داده و آن را به سمت تخریب کامل پیش میبرد.
به همین دلایل است که دارندگان و تولید کنندگان دربهای چوبی با روشهای مختلف این نوع دربها را ضد آب میکنند. روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. دو روش از اصلیترین راههای انجام این کار عبارتند از کاربرد روغنهای دستساز و استفاده از درزگیرها که هر یک میتوانند بهطور کامل از نفوذ رطوبت به چوب جلوگیری کنند. بهشرط آنکه با اجرای کامل جزئیات همراه بوده و انجام آنها بهصورت اصولی و درست صورت گیرد.
نانوهای چرب و آبگریز و پروسه ضد آب کردن درب تمام چوب!
استفاده از مواد نانو چرب و آبگریز و رزین اپوکسی نیز روشهای دیگری برای انجام این کار به شمار میآیند. اما در این موارد الزامی است نوع چوب و ویژگیهای آن بهطور کامل در نظر گرفته شود. برای مثال ام دی اف و چوبهای صیقلی قابلیت استفاده از نانو برای ضد آب شدن را ندارند.
همچنین نوع ماده مورد استفاده بر روی چوب برای انجام این کار میتواند بر رنگ آن اثر بگذارد. به همین دلیل نیز باید اطلاعات کافی در این مورد داشته و ماده مورد استفاده برای این منظور را کاملا بشناسید.
پرایمرها بهعنوان مواد پلیمری و ترکیبی از دیگر موارد قابل استفاده در صنعت ضد آب کردن وسایل چوبی از جمله درب تمام چوب محسوب میشوند.
اغلب این مواد رنگی و غلیظ هستند و هنگام استفاده نیاز به رقیق شدن دارند. بر این اساس آنها را با حلال مخصوص رقیق کرده، سپس بر روی سطوح چوبی مورد نظر میریزید. سپس برای دریافت بهترین نتیجه تا خشک شدن کامل آن صبر میکنند.
باید در نظر داشت پرایمر چوب دارای خاصیت آتشزا و بخارات سمی است. بنابراین هنگام کاربرد آن باید حتما از ماسک و دستکش مخصوص استفاده کرد. در صورت تماس پوست بدن با این مواد نیز لازم است فورا نسبت به شستشو همان بخش از بدن بهطور جدی اقدام شود.
همچنین بههمین دلیل از کاربرد این نوع ماده بر روی ظروف چوبی و موارد مشابه پیشگیری میشود.
ضد آب کردن درب تمام چوب با روغنهای دستساز!
در این روش ترکیبی از روغنهای طبیعی نظیر روغن کتان، حلالهای 402 و 403 و نیز مقداری پلی اورتان به کار میرود. استفاده از حلال برای رقیق شدن و پلی اورتان جهت تسریع در خشک شدن مواد، از بین رفتن چسبندگی و بالا رفتن دوام ماده ضد آب بسیار مهم است.
برای انجام بهینه کار لازم است پس از مخلوط کردن این مواد سطح چوب را بهوسیله برس نرم یا مسواک کاملا با این ماده آغشته و خیس کنید. دقت داشته باشید که هیچ بخش از چوب نباید خشک مانده و محلول روغن بر روی آن مالیده نشود. در غیر این صورت همان بخش از خاصیت ضد آب محروم میشود.
پس از این مرحله باقیمانده روغن و اضافات آن را با پارچه تمیزی گرفته و کار را با دستمال تمیز و خشک کنید. سپس به مدت لازم صبر کنید تا روغن روی چوب کاملا خشک شود. این زمان بسته به غلظت مواد، میزان مصرف آن و نیز شرایط محیطی متفاوت بوده و ممکن است تا یک شبانه روز یا بیشتر نیز به طول بینجامد.
مصرف پلیاورتان بیشتر به براق شدن سطح ضد آب افزوده سرعت خشک شدن سطح درب تمام چوب را بیشتر میکند.
توجه داشته باشید که پارچههای آغشته به این ماده بسیار آتشزا بوده و میتوانند بهصورت خودبهخود نیز مشتعل شوند. برای پیشگیری از این خطر آنها را ابتدا در سطل (ترجیحا حاوی آب) نگهداری و پس از برطرف شدن ماده روغنی از آنها دور بیندازید.
کاربرد درزگیر برای ضد آب کردن درب چوبی!
پلی اورتان و لاکهای ویژه لاک الکلکاری، عایقهای بسیار خوبی بهشمار میآیند. به همین دلیل نیز از آنها برای ضد آب کردن دربهای چوبی استفاده میشود.
مراحل انجام کار این روش از نگاه مجموعه دُرناب مانند نمونه قبل بوده و بهراحتی قابل انجام است. با این تفاوت که این مواد نیاز به رقیق شدن یا ترکیب با سایر مواد ندارند. کافی است درزگیر را بهطور کامل روی سطح چوب و ترکهای آن زده و تا خشک شدن کامل آن صبر کنید. در این ترکیبات روغن وجود ندارد و همین مورد سرعت تبخیر و خشک شدن آنها را نسبت به موارد قبل بهمراتب بیشتر میکند.
از طرفی باید مراقبتهای لازم برای تهویه محیط حین استفاده از آنها صورت گیرد. دلیل این موضوع وجود ترکیبات شیمیایی در این مواد است که میتواند به تنفس فرد آسیب برساند.
در انواعی از پلی اورتان مخلوط با روغن که بهشکل بازاری و آماده موجود است ماندگاری و دوام بیشتری دیده میشود. انواع لاک الکل نیز ترکیبی از روغن و الکل، رزین و حلالهاست. این محصولات پس از رنگآمیزی و خشک شدن، تشکیل یک پوسته سخت و مقاوم را داده و بدون زرد شدن در مدت طولانی برای درب چوبی خارجی مورد استفاده قرار میگیرد.
برخی از نمونههای این این محلولها نیز از درب چوبی در برابر اشعه ماوراءبنفش محافظت میکنند و از این نظر مورد توجه مشتریان قرار میگیرند.
نکات مهم برای ضد آب کردن درب چوبی
برای رسیدن به بهترین نتیجه در پروسه ضد آب کردن درب تمام چوب، لازم است نکات و مواردی را در نظر گرفته و کاملا رعایت کنیم. همچنین آشنایی با نوع عملکرد و طول مدت دوام ماده ضد آب در این مورد بسیار مهم است. لاک و رزین مورد استفاده برای ضد آب کردن درب چوبی، در این مورد عمر طولانیتری از روغنها دارند. به همین خاطر اغلب مردم دربهای خروجی ساختمانهای خود بهویژه در آپارتمانها را با این مواد ضد آب میکنند.
تصمیم نهایی در این مورد همچنین بستگی به محیطی دارد که زندگی میکنید. بهعلاوه نوع چوبی که درب از آن تهیه شده نیز در انتخاب ماده ضد آب کننده مؤثر است.
بر این اساس لازم است ابتدا شرایط محیطی و نوع چوب مصرفی را بررسی و سپس شیوه ضد آب کردن درب چوبی را انتخاب کنید.
در صورت استفاده از محلول های شیمیایی برای این منظور، بهتر است این کار در دمای معمولی مانند دمای اتاق صورت گیرد. دمای بالاتر میتواند میزان تاثیرپذیری چوب را تحت تاثیر قرار داده و نتایج متفاوتی بهدست دهد.
محلول یا محلولهای مورد استفاده را پیش از آغاز کار کاملا هم بزنید تا ذرات آن بهطور یکنواخت در مایع قرار گیرند. اما برای این کار ظرف حاوی ماده ضد آب را تکان ندهید و این کار را با هم زدن ملایم محلول انجام دهید.
سخن آخر
درب چوبی و کاربردهای وسیع آن بهویژه در سازههای مسکونی، این روزها به گزینه اول برای بسیاری از مشکلپسندان تبدیل شده است. با وجود مواد و شیوههای گوناگون جهت برای ضد آب کردن این نوع درب، امروزه کاربرد آنها در بخشهای مختلف ساختمان و نیز شرایط آب و هوایی گوناگون امکانپذیر و مفید شده است.
از ترکیبات روغنی تا پلی اورتانها و لاک الکل و بسیاری روشهای دیگر را میتوان برای این منظور بهکار گرفت.
رعایت اصول ایمنی و جزئیات مهم در این کار، دوام چنین دربهایی را بیشتر و طول عمر مفید آنها را افزایش میدهد. ضمن آنکه خطرات استفاده از پلیمرهای شیمیایی برای این منظور را بهطور جدی کاهش میدهد.
پیشنهاد آخر ما برای کاربران این محصولات، استفاده از اطلاعات موجود در سایتهای معتبری همچون مجموعه دُرناب برای انجام بهینه روشهای ضد آب نمودن درب چوبی است.